У межах проведення Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Національний тиждень читання» студенти коледжу груп 21 ІСТ, 32 ІСТ спеціальності «Інформаційні системи та технології» побували на лекції запрошеного спікера к.філол.н., завідувача кафедри української літератури ВНУ ім. Лесі Українки Віктора Яручика «Лідери розстріляного покоління: Микола Хвильовий і його доба» з нагоди 130-річчя Миколи Хвильового, яке відзначаємо 13 грудня цього року.
«Сучасний історичний період співзвучний з періодом розстріляного відродження, бо саме тоді Україна виборювала свою незалежність у протистоянні з багатовічним російським імперіалізмом. Важливо усвідомити помилки минулого, аби зробити правильні висновки і досягти своєї мети – побудувати розвинуту європейську державу», – Наталія Кірпіченко, викладачка української мови та літератури коледжу.
«Ми, викладачі, передаємо вам, українським дітям, свої знання літератури, історії для того, щоб ви усвідомили важливість цієї інформації і виховували вже власних дітей на прикладах тих героїв, які зберегли для нас нашу літературу та мову, незважаючи на постійні загрози та фізичне зничнення», – Тетяна Данилюк-Терещук, викладачка коледжу, завідувачка музею Лесі Українки ВНУ ім. Лесі Українки.
Віктор Павлович розповів, що досліджував період розстріляного відродження у своїй науковій діяльності та особисто захоплюється сміливістю, креативністю і талантом представників цього періоду, зокрема Миколи Хвильового.
У лекції було висвітлено маловідомі широкому загалу подробиці з особистого та літературного життя Миколи Хвильового, спілкування з колегами, історія його передсмертної записки.
Віктор Яручик, натхненний словами вдячності від студентів та спілкуванням за горнятком кави з викладачами циклової комісії словесних та суспільних дисциплін, запропонував започаткувати традицію гостьових лекцій від кафедри української літератури ВНУ ім Лесі Українки для здобувачів освіти коледжу.